Smörbulten invaderar Östersjön

Stockholm 25.10.2017, 06:22

Inrikes

Över 1 800 fiskar av arten svartmunnad smörbult har fångats vid ett provfiske utanför Nynäshamn. Vid motsvarande fiske för fyra år sedan fastnade en (1) smörbult i näten.
- Trots att vi väntat oss fler svartmunnade smörbultar blev vi faktiskt lite förbluffade när vi i år drog upp näten och de var helt fulla av smörbultar, säger Susanne Tärnlund, forskningsassistent vid Sveriges lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.
Svartmunnad smörbult, som ursprungligen kommer från Svarta havet och Kaspiska havet, betraktas som en främmande och invasiv art. Fisken kan utvecklas till ett allvarligt hot mot Östersjöns inhemska fiskarter och ekosystem. Den har spridit sig till stora delar av Europa och Nordamerika, troligtvis via fartygens barlastvatten.
Fisken är 10-25 centimeter lång, har ett kraftigt huvud och oftast en karakteristisk svart fläck på främre ryggfenan.
I fjol somras gjordes världens nordligaste officiellt registrerade observation av svartmunnad smörbult utanför Brahestad i Finland, meddelade marinbiologer vid Forststyrelsen då. I Östersjön upptäcktes fisken för första gången 1990, i Polen, och de första observationerna i Finland gjordes 2005. (FNB-TT)

FNB

Mer från SLC