I förordningen fastställs allmänna regler för hur separat insamlat biologiskt avfall och andra avfallsbaserade material kan omvandlas till råvaror som i sin tur används till att tillverka CE-märkta EU-gödselmedel. Förordningen som träder i kraft den 14 juli 2019 börjar tillämpas den 16 juli 2022.
I den gällande EU-lagstiftningen om gödselmedel fastställs regler bara för oorganiska gödselmedel och vissa kalkningsmedel, men den nya förordningen omfattar också organiska gödselmedel, organisk-mineraliska gödselmedel, kalkningsmedel, jordförbättringsmedel, odlingssubstrat, hämmare, växtbiostimulanter och blandade EU-gödselproduktkomponenter. I förordningen fastställs säkerhets,- kvalitets- och märkningskrav som alla gödselprodukter måste uppfylla för att de ska kunna säljas fritt i hela EU. I förordningen finns också bestämmelser om tillåtna råvaror och de krav som råvarorna måste uppfylla.
De nya bestämmelserna tillämpas på alla typer av EU-gödselprodukter för att garantera ett så effektivt markskydd som möjligt. Genom förordningen införs också för första gången i EU gränsvärden för kadmium i fosforgödselmedel: 60 mg/kg fosforpentoxid (60 mg Cd/kg P205). Finland och Sverige som har beviljats undantag med avseende på kadmiumhalten i gödselmedel, får fortfarande tillämpa de lägre gränsvärdena.
I Finland får fosforgödselmedel innehålla 22 mg kadmium per kg fosforpentoxid eller 50 mg per kg fosfor (22 mg Cd/kg P205 = 50 mg Cd/kg P) till dess att hela unionen börjar tillämpa harmoniserade gränsvärden som är lika med eller lägre än de redan införda nationella gränsvärdena. Finlands gränsvärden ligger bland de striktaste i EU. De fosforgödselmedel som säljs i Finland tryggar således vår rena säkra livsmedelsproduktion.
Förutom CE-märkta EU-gödselprodukter kommer det också att finnas nationella gödselmedel på marknaden som fortfarande får säljas i EU enligt principen om ömsesidigt erkännande.
Mer information:
Pirjo Salminen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 16 2188, pirjo.salminen(at)mmm.fi