Fallet med skogsavverkningen i Hukkajoki i Kajanaland utreds av polisen. Det här är viktigt för oss inom skogssektorn eftersom det finns uppenbara indikationer på lagöverträdelser, normbrytelser och att olika föreskrifter inte har följts vid den uppmärksammade avverkningen.
När vi fått svaren från utredningen kommer de att leda till flera åtgärder. Processerna kommer att ses över och de skyldiga ställas till svars. Just nu verkar det mera troligt att lagen fungerar än att den inte gör det.
En lång rad lagar inverkar på skogsskötseln och skogsbruket. De två kanske viktigaste av de här är skogslagen och naturvårdslagen, som är olika till sin natur och sitt syfte.
Skogslagen drar gränser för hur skogarna ska skötas och kräver att skogsägaren ska vidta åtgärder för att skapa en ny skog på området – en bestämmelse som funnits med i vår lagstiftning sedan år 1886. Lagen kräver också att man tar hänsyn till så kallade nyckelbiotoper, som är viktiga för den biologiska mångfalden. Dessa åtgärder ska skogsägarna vidta på egen bekostnad för en bättre miljö. Ansvaret för skogslagen ligger på Jord- och skogsbruksministeriet och minister Essayah.
Naturvårdslagen som trädde i kraft i juni 2023, stipulerar områden som har naturvärden utöver det vanliga. Till exempel nämns flodpärlmusslan i motiveringarna till den nya naturvårdslagen. Ansvaret för naturvårdslagen ligger på Miljöministeriet och minister Mykkänen.
Skogssektorn ser mycket allvarligt på fallet i Hukkajoki och har redan skridit till åtgärder för att ytterligare förbättra processerna. Nu är det värt att vänta på de närmare polisutredningarna för att bedöma behovet av och rikta eventuella lagändringar rätt.
Det är tyvärr ett faktum att det bryts mot lagstiftningen i samhället. Folk kör för fort trots att det är förbjudet, våldsbrott begås och annan lagstiftning överträds också. Frågan är hur man ska kunna stifta en lag som förbjuder lagbrott.
Anders Portin
skogsombudsman, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund
Insändaren har publicerats i HBL 5.9.2024