Vattenvårdsåtgärder inom skogsbruket

SLC - Skog Liljendal SB

Vattenkontroll i skogsbruket är en viktig del av ett hållbart markanvändande. Genom att hålla kvar vatten i skogslandskapet går det att minska översvämningsrisker, skydda nedströms vattendrag och bevara markens produktionsförmåga.

Skogsområden ligger ofta högre upp i avrinningsområden och påverkar därmed både vattenflöden och vattenkvalitet längre ned i landskapet. Genom att reglera vattnets rörelse i skogen kan man minska risken för översvämningar i jordbruksbygder och tätorter, samtidigt som förutsättningarna för skogsproduktion och biologisk mångfald förbättras.

I skogsbruket finns goda möjligheter att anpassa dikning och skötsel så att vattnet hålls kvar på ett naturligt sätt. Det handlar om att planera och vårda diken, bevara våtmarker och använda strukturer som efterliknar naturens egna lösningar. Flera av de metoder som används inom jordbruket är även tillämpbara i skogsbruket, ofta med likvärdiga miljöfördelar.

Grunda och sköt om våtmarker

Våtmarker är fuktiga områden som står under vatten under stora delar av året. De är mycket värdefulla för vattenskyddet eftersom de binder fasta ämnen och näringsämnen samt balanserar vattenflöden. Det minskar översvämningar nedströms och hjälper samtidigt till att bevara vatten i diken under torra perioder.

I skogslandskap bidrar våtmarker både till att bromsa vatten och till att skydda känsliga vattendrag. De erbjuder också viktiga livsmiljöer för exempelvis fåglar. Lämpliga platser att anlägga våtmarker på är dalsänkor, översvämningsytor och naturliga fördjupningar.

Tvåstegsdike i stället för traditionellt dike

Ett tvåstegsdike har översvämningsterrasser på en eller båda sidor, vilket ger vattnet mer plats vid höga flöden. På så sätt minskar risken för översvämning av omgivande mark.

Tvåstegsdiken bidrar också till att förbättra vattenkvaliteten, eftersom näringsämnen och fasta partiklar hålls kvar i systemet. Dessutom skapas en mer varierad struktur som gynnar den biologiska mångfalden.

Bottentrösklar jämnar ut flödet

Bottentrösklar är stenstrukturer som fungerar som naturliga strömsträckor. De bromsar och jämnar ut vattenflödet, vilket minskar risken för erosion och ravinbildning, särskilt i branta skogsdiken.

Trösklarna är enkla och kostnadseffektiva att anlägga och kan placeras i serie för förstärkt effekt. Det är dock viktigt att säkerställa att de inte orsakar uppdämning som påverkar andra strukturer eller skogstillväxt.

Naturvänlig skötsel av diken

Skonsam dikesvård är en enkel men effektiv metod för att minska påverkan på vattendragen. I stället för att gräva djupt kan man ta bort växtlighet med slåtterskopa, vilket minimerar grumling.

En mer avancerad åtgärd är att återskapa slingrande diken, så kallade meandrar, som saktar ned vattenflödet och skapar varierade livsmiljöer. På erosionskänsliga jordar bör man i möjligaste mån lämna slänterna orörda vid iståndsättning.

Vill du läsa mer om hur vattenkontroll kan användas i både skogs- och jordbruket? Besök www.vatten.fi för mer information, inspiration och praktiska tips.

Besök webbplatsen

Mer från SLC