Vattenkontroll ger fördelar för markanvändning och miljö

SLC - Vattendrag aker Aland 2 MW

På den här sidan kan du läsa om olika lösningar för vattenkontroll och deras fördelar. Du får dessutom tips på hur du kommer i gång med att genomföra dem.

Vattenkontroll gynnar både markägare och miljön. Genom att jämna ut vattenflödet minskar till exempel risken för översvämningar och därmed även näringsbelastningen.

Översvämningar och erosion är besvärliga utmaningar för vattenkontrollen i såväl jord- och skogsbruksområden som i tätorter. De ökar mängden näringsämnen och fasta partiklar som transporteras till vattendrag, vilket leder till övergödning, grumling och igenväxning av både vattendrag och kustvatten. Växtodlingen påverkas negativt när värdefulla näringsämnen sköljs bort från åkrarna, samtidigt som fasta ämnen som hamnar i diken ökar behovet av iståndsättning.

Övergödning orsakar många problem för vattenmiljön. Dessutom kan rekreationsanvändning, såsom landsbygdsturism, försvåras och tillgången till bevattningsvatten och dricksvatten för djur försämras. Att främja vattenkontroll är därför en investering som gagnar hela samhället.

Även skogsbruksområden har stor betydelse för vattenkontrollen. Trots att skogsområden inte i första hand drabbas av vattenrelaterade problem kan de genom olika strukturer hjälpa till att hålla kvar vatten. Det lindrar belastningen på nedströms liggande områden som lättare drabbas av översvämningar och erosion. Det är dock viktigt att säkerställa att vattenhållningen inte påverkar trädens tillväxt negativt.

Genom att styra vattenflöden i hela landskapet kan man förebygga näringsförluster, skydda markens produktionsförmåga och förbättra vattenkvaliteten.

Tillsammans med WWF och MTK vill vi uppmuntra markägare att satsa på vattenkontroll. Ett välmående vattenlandskap gynnar hela samhället – från odlingsmark och skogar till sjöar och hav.

Läs mer på webbplatsen www.vatten.fi.

Vattenvårdsåtgärder inom jordbruket

Vattenvårdsåtgärder inom skogsbruket

Så här kommer du i gång

Det finns många sätt att få stöd och rådgivning när du vill arbeta med vattenkontroll. Som jordbrukare kan du få hjälp med planeringen via Neuvo-rådgivningstjänsten. Skogsägare kan vända sig till experter från Skogscentralen eller den lokala skogsvårdsföreningen.

I Finland finns dessutom flera aktörer inom vattenskydd som erbjuder experthjälp – till exempel NTM-centralen och den egna kommunen, som ofta har information om pågående projekt och kontakter till sakkunniga i området.

Det lönar sig att ta kontakt med NTM-centralen i ett tidigt skede. Deras experter kan ge vägledning kring vilka tillstånd som krävs och under vilka förutsättningar åtgärderna kan genomföras utan långa och kostsamma processer.

Effekten av vattenkontroll kan förstärkas om åtgärderna planeras i större helheter. Genom att samarbeta med grannar kan man arbeta över fastighetsgränser och skapa lösningar som omfattar både jordbruks- och skogsbruksmark, vilket ofta ger större nytta för hela avrinningsområdet.

Finansiering och stöd

För den som vill bygga vattenkontrollstrukturer finns flera finansieringsmöjligheter och stödformer att söka. Här är några nyttiga länkar:

rahatpintaan.fi (på finska)
Icke-produktiva investeringar (Livsmedelsverket)
Metkas naturvårdsprojekt
Gemensamma investeringar i dikning
Miljöersättning
Avtal om skötsel av våtmarker

Mer information om planering i avrinningsområden

Om du vill ta ett helhetsgrepp på vattenkontrollen är det klokt att bekanta dig med modeller och råd för avrinningsområdesplanering.

Följande resurser kan vara till hjälp:

Verksamhetsmodell för vattenkontroll på avrinningsområdesnivå (PDF, WWF)
Vart går vattnet? – Avrinningsområdesplaneringens ABC (eKurs)
Planering av avrinningsområden på vesi.fi

Tilläggsuppgifter:

Viivi Kaasonen, sakkunnig vid WWF, tfn 050 471 9785, viivi.kaasonen@wwf.fi
Hjälper särskilt till med planering och byggande av vattenkontrollstrukturer i Västra Nyland.

Aino Launto-Tiuttu, områdeschef, MTK-Varsinais-Suomi, aino.launto-tiuttu@mtk.fi
Ger information om pågående vattenskyddsprojekt särskilt i Egentliga Finland.

Airi Kulmala, miljösakkunnig, MTK, tfn 0400 755 454, airi.kulmala@mtk.fi

Maria Munck-Pihlgren, verksamhetsledare på SLC Nyland, tfn 040 503 7188, maria.munck-pihlgren@slc.fi


Mer från SLC