Det är inte bara odlingarna, produktionsdjuren och skogen som behöver kontinuerlig skötsel och välmående. Även bonden behöver ta hand om sig och sin hälsa för att orka i arbetet.
Lantbruksföretag är ofta familjeföretag där varje familjemedlems insats är avgörande för gårdens framgång och kontinuitet. Att främja arbetshälsan och arbetsförmågan är därför centralt för att säkra verksamheten.
Lantbrukarnas pensionsanstalt LPA hjälper lantbrukare att främja sin arbetsförmåga. Ta vara på LPA:s avgiftsfria tjänster till stöd för välbefinnande och säkerhet i arbetet. Läs mer om LPA:s serviceutbud för arbetsförmågan på mela.fi.
Avbytartjänster – en viktig del av arbetshälsan
Avbytarservice för lantbruksföretagare består av semester, vikariehjälp och avgiftsbelagd avbytarservice. Avbytartjänster ger lantbrukare möjlighet till återhämtning genom en årlig semester på 26 dagar. Vid sjukdom eller olycksfall säkerställs gårdens drift med hjälp av vikariehjälp, vilket även möjliggör rehabilitering.
Föräldrar på gårdar kan utnyttja avbytartjänster för att ta ut moderskaps-, faderskaps- och föräldraledighet. Även vid arbetsförmågeinsatser, vård av barn under tre år och värnplikt kan begränsad vikariehjälp beviljas.
Pälsdjursuppfödare har rätt till 18 dagars årlig semester samt en begränsad mängd extra ledighet.
Läs mer på mela.fi.
Företagshälsovård – stöd för arbetsförmågan
Lantbrukaren är den viktigaste resursen på gården. En fungerande företagshälsovård stödjer arbetsförmågan och förebygger arbetsrelaterade risker genom gårdsbesök, hälsokontroller, rådgivning och vid behov rehabilitering.
Lantbrukare som är försäkrade enligt lagen om pension för lantbruksföretagare (LFÖPL) kan teckna företagshälsovård. Även om det är frivilligt för företagaren, är det en viktig investering för gårdens framgång. Som arbetsgivare är man även skyldig att ordna företagshälsovård för sina anställda.
LFÖPL-försäkrade lantbrukare har rätt till ersättning för kostnader för företagshälsovård och allmänläkarvård i samband med denna. Ersättningarna betalas av FPA, och de egna kostnaderna för företagshälsovård är avdragsgilla i jordbruksbeskattningen.
Läs mer om företagshälsovård på LPA:s webbplats mela.fi.
Ta hjälp av LPA:s ombud och rådgivare för arbetsförmågan
Hjälp och stöd i olika situationer i livet och arbetet får du som lantbrukare till exempel av LPA:s ombud och rådgivare för arbetsförmågan. Ärenden som gäller den egna LPA-tryggheten sköter du behändigt med ett av LPA:s ombud.
LPA-rådgivarna för arbetsförmågan hjälper dig i frågor som berör arbetsförmågan. Bli inte ensam med dina utmaningar, utan ta kontakt med LPA:s rådgivare med låg tröskel! LPA:s hjälp är avgiftsfri och konfidentiell.
Rådgivningen är individuell och kan hjälpa dig i olika situationer som belastar din arbetsförmåga. Sådana är till exempel frågor om hälsan, hur du orkar i arbetet, människorelationer, olika förändringar i livet och ekonomiska utmaningar. Man kan även tillsammans med rådgivaren ansöka om en köptjänstförbindelse för psykisk sakkunnighjälp. Sådana tjänster kan vara till exempel individuell psykoterapi, par- eller familjepsykoterapi eller psykologtjänster, till ett värde av högst 500 euro.
Läs mer om LPA:s Tjänster för tidigt stöd. I landets svenskspråkiga områden betjänar LPA-rådgivare Susann Rabb, tfn 050 331 9056, e-post susann.rabb@mela.fi.