EMBLA 2019

SLC - Embla2019 Banner 900X503
emblafoodaward.com

Den 1 juni utsågs vinnarna i den nordiska mattävlingen EMBLA som gick av stapeln i Reykjavik på Island. Från Finland korades Ainoa Winery till Nordisk mathantverkare medan priset Nordisk mat till barn och unga gick till Motivas koncept Svinn-battle. I den nordiska mattävlingen, som gick av stapeln för andra gången, tävlade totalt 48 nominerade, varav sju starka bidrag från Finland och sju från Åland i respektive tävlingskategori. 

Sju bidrag från Finland tävlade i finalen i den nordiska mattävlingen EMBLA på Island. Tävlingens vinnare utsågs av en samnordisk jury, som har bedömt de nominerade i tävlingens sju priskategorier.

Vinnarna av EMBLA 2019 är:   

• Nordisk råvaruproducent 2019: Grøna Oyggin, Färöarna 
(Finlands nominerade: Hauhalan Hanhifarmi, Virpi och Antti Rantalainen) 

• Nordisk matentreprenör 2019: Bondens Skafferi, Sverige 
(Finlands nominerade: Silmusalaatti, Samuli Laurikainen) 

• Nordisk mathantverkare 2019: Ainoa Winery, Finland 
(Finlands nominerade: AinoaWinery, Paola Guerrero de Cohen och David Cohen) 

• Nordisk matkommunikatör 2019: Claus Meyer, Danmark 
(Finlands nominerade: Satokausikalenteri, Natalia Salmela och Samuli Karjula) 

• Nordisk mat till många 2019: Anne-Birgitte Agger, Danmark 
(Finlands nominerade: Utbildningscentret Salpaus måltidsservice, Anita Kauhala-Antonopoulou och Marko Viljamaa) 

 Nordisk matdestination 2019: Gimburlombini – Nólsoy, Färöarna 
Finlands nominerade: Slow Food Festival Fiskars, Diana Nyberg Lindholm) 

• Nordisk mat till barn och unga 2019: Svinn-battle, Motiva Oy, Finland 
(Finlands nominerade: Hävikki-battle, Motiva Oy, Elina Ovaskainen, Suvi Salmela och Nina Alsi). 

Pressmeddelande

Här hittar du pressmeddelanden om EMBLA 2019

1.6.2019: Finland kammade hem två nordiska matpris på Island: Ainoa Winery och Svinn-Battle är EMBLA-vinnare

1.6.2019: Suomelle kaksi pohjoismaista ruokapalkintoa: Ainoa Winery ja Hävikki-Battle ovat EMBLA-voittajia

3.5.2019: Nordiska matpriset EMBLA 2019: Sju nominerade matproffs från Finland 

3.5.2019: EMBLA 2019: Seitsemän ruokaosaajaa Suomesta kilpailee ruokapalkinnosta

19.3.2019: Embla-kilpailu: Kenet ruokasektorin osaajista sinä haluaisit palkita?

28.2.2019: EMBLA - nordiska matpriset: Anmälningstiden öppnar 1.3

Bilder och videon från EMBLA 2019

Bilder från EMBLA 2019 prisfest finns i galleriet här intill (foto: Odd Stefán)

Finlands nominerades video hittar du även här intill

Vad är EMBLA?

EMBLA-matpriset delades ut på prisfesten i Harpa konserthus lördagen den 1 juni 2019 i Reykjavik i samband med NKF-kongressen som arrangeras av nordiska kockföreningen Nordic Chefs Association. Första gången priset delades ut var i Danmark i augusti 2017. 

Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC ansvarar för EMBLA-matpriset som stöds av Nordiska Ministerrådet och är en del av Ny nordisk mat III-programmet. I tävlingen medverkar Island, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland och Färöarna. Finland representeras i projektet av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC samt Åland representeras av Ålands producentförbund ÅPF.

Efter nationella ansökningsprocesser och med hjälp av en nationell jury har de nordiska länderna nominerat kandidater till varje priskategori under våren. Åland och Färöarna har även haft möjlighet att nominera egna kandidater till tävlingen. Den samnordiska juryn i Reykjavik bedömde alla de nominerade den 31 maj enligt EMBLAS principer: nordisk, hållbar, inspirerande, nytänkande och respekterad. 

Tävlingen har fått namnet EMBLA efter den första kvinnan i den nordiska mytologin och ordnas vart annat år.

Har du frågor om EMBLA, tveka inte att ta kontakt

Mer från SLC