Jordbruket har drivits in i en allvarlig ekonomisk kris och inga åtgärder har hittats för att lösa situationen. Priserna på gödselmedel, foder, el, bränslen, maskiner och byggnadsmaterial har stigit snabbt under det senaste året. Samtidigt har priset jordbrukarna får för sina produkter inte ökat. Ekvationen är ohållbar.
Förstår industrin, handeln, beslutsfattarna, medierna och konsumenterna allvaret i situationen? Varför får den minst som gör mest? Det frågar lantbrukarna onsdagen den 17 november kl. 11–12.30 på Narinken i Helsingfors.
Evenemanget ordnas på Narinkens torg i Helsingfors samt på tolv andra platser runt om i Finland. I Svenskfinland hålls motsvarande evenemang i Karleby 17.11 och i Mariehamn 25.11. De produkter som finns till salu varierar mellan de olika evenemangen. Information om de regionala evenemangen finns längst ner i listan.
Maaseudun Tulevaisuus sänder live från Narinken 17.11 kl. 11-12.15. Länk till sändningen här.
#rejältinhemskt #reilustikotimaista
Lue lisää suomeksi täältä: mtk.fi
Livsmedel till producentpriser
Vid evenemangen protesterar bönderna mot sin svaga position på livsmedelsmarknaden genom att sälja potatis och ägg, samt köttsoppa och vegansk ärtsoppa till producentpriser. De matportioner och produkter som säljs varierar från ort till ort.
På Narinken-evenemanget serverar producenterna köttsoppa till producentens pris för 40 cent och vegansk ärtsoppa för 10 cent.
Ett äggpaket (10 ägg) från frigående höns säljs för 50 cent och en 5 kg potatishink för en euro. Hinken kommer på köpet. I detaljhandeln kostar motsvarande ägg cirka 2,90 euro per kilo och priset per kilo potatis är ungefär en euro.
I samband med försäljningen diskuterar producenterna med konsumenterna och svarar på frågor. På plats på Narinken finns bl.a. ägg-, potatis-, grönsaks-, kött-, spannmåls- och mjölkproducenter.
Mängder och pris
- 750 st. hinkar med 5 kg potatis för 1 € per st. (hinken ingår i köpet)
- 750 st. äggpaket (10 ägg) från frigående höns för 0,50 € per paket
- 500 portioner köttsoppa för 0,40 € per portion
- 250 portioner vegansk ärtsoppa för 0,10 € per portion
Visa ditt stöd för jordbrukarna
Under protesten har konsumenterna möjlighet att betala ett högre, rättvisare pris än producentpriset om de så önskar.
Under evenemanget är det också möjligt att skriva under en adress till förmån för finländsk livsmedelsproduktion. Konsumenter kan också visa sitt stöd för frågan genom att gilla Facebook-evenemangssidan och inlägg på sociala medier samt genom att ta del i diskussionen på sociala medier genom #rejältinhemskt och #reilustikotimaista.
Producentorganisationerna har bjudit in företrädare för producenter, industri, handel och konsumenter till Narinken för att diskutera producenternas svåra situation.Varför den som gör mest får minst-paneldiskussion 17.11 kl. 11.45-12.15.
Program på Narinken 17.11
Som konferencier för evenemanget fungerar Heidi Siivonen, MTK:s specialist på livsmedelsmarknaden.
- 10.30 Lätt program och infoblänkare
- musik Aimo Kokkola
- 11.00 Evenemanget öppnas
- Juha Marttila, ordförande, MTK
- Mats Nylund, ordförande, SLC
- 11.05 Infoblänkare
- 11.10 Äggproducent Patrik Nikula från Somero
- 11.15 Potatisproducent Asko Niemelä från Loppis
- 11.20 Musik
- 11.25 Frilandsodlare Ingrid Träskman från Ingå, intervjuas på svenska av SLC:s kommunikationschef Mia Wikström
- 11.30 Köttproducent Jaakko Isomäki från Kauhava
- 11.35 Spannmålsodlare Esa Similä från Laihela
- 11.40 Mjölkproducent Petri Hovi från Villmanstrand
- 11.45 Paneldiskussion
- Mikko Käkelä, vd för Livsmedelsindustriförbundet ETL
- Kari Luoto, vd för Dagligvaruhandeln PTY
- Kaisa Rantasalo, lantbruksföretagare och representanten för landsbygdsungdomarna i MTK:s styrelse
- Olli Wikberg, livsmedelsmarknadsombudsman
- paneldiskussionen modereras av Jyrki Wallin, MTK:s verksamhetsledare
- 12.15 Musik Aimo Kokkola
- 12.30 Programmet på scenen avslutas
- 14.00 Evenemanget på Narinken avslutas
Evenemanget på Narinken arrangeras av producentorganisationerna Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC
Bondens andel av priserna för några exempelprodukter
Ekologiskt rågbröd
Matpotatis
Malet kött av nöt
Kycklingbröstfilé
Kycklinglår
Ägg från golvhöns
Havredryck
Öl
Kassler/skivat färskt kött
Finländarna uppskattar inhemsk mat
Kantar TNS genomförde en undersökning om finländsk mat och intervjuade cirka 1 000 finländare. 86 procent var helt eller i stort sett överens om att det i Finland måste produceras livsmedel som åtminstone motsvarar den inhemska konsumtionen.
84 procent anser att den finländska jordbrukare bör få en högre andel av matens pris än för närvarande.
Läs mer om undersökningen i ett pressmeddelande på slc.fi eller på https://www.mtk.fi/-/kantartnskuluttajakysely112021. Undersökningen finns i sin helhet på finska.
Regionala evenemang
Arrangör | Tid | Plats |
MTK Häme | 11-12.30 | Tavastehus, torget |
MTK Kaakkois-Suomi | 11-13 | Kävelykatu Oleksi, Kauppakatu 34, Lappeenranta |
MTK Keski-Pohjanmaa och Österbottens Svenska Producentförbund ÖSP, evenemangssida | 11-13 | Purje, Karleby |
MTK Pohjois-Savo | 11-13 | Väisäsen kotiliha, Iisalmi |
MTK Pohjois-Savo | 13-17 | Lähipuoti Unnukka, Leppävirta |
MTK Etelä-Pohjanmaa | OBS, DATUM! 19.11. kl. 15-18 | Keskustori, Seinäjoki |
MTK Etelä-Savo | 11-13 | Nyslott, torget |
11-13 | Tammerfors, Jugendtorget | |
MTK Pohjois-Karjala | 11-13 | Joensuu, torget |
14-16.30 | Björneborg, köpcentret Puuvilla | |
MTK Varsinais-Suomi | 11-12.30 | Åbo, Universitetsgatan |
Ålands Producentförbund ÅPF | OBS, DATUM! 25.11 | Mariehamn, torget |
Läs mer om evenemangets riktlinjer för hälsosäkerhet