Finländska matens dag 4.9.2020

SLC - Finlandska Matens Dag Key Visual 1200X628
SLC- & MTK-medlemmars banderollkampanj för Finländska matens dag

Den första Finländska matens dag firades ifjol. Fastän den finländska maten är värd att firas varje dag, firas den alldeles särskilt igen den 4 september. Reservera dagen i din kalender redan nu!

SLC medverkar som samarbetspart för historiens första Finländska matens dag och uppmuntrar även medlemmar, matens producenter och odlare, till aktivitet och fira Finländska matens dag genom att beställa Gott från Finland-banderoller och -flaggor till sin gård. 

Alla är inbjudna att fira Finländska matens dag!

Festdagens recept är enkelt: Plocka med dig finländsk mat och dryck med Gott från Finland-märket från din mataffär. Samla sedan nära och kära kring matbordet och njut tillsammans av det bästa som vårt land har att erbjuda. Den finländska maten är en unik kombination av renhet, kunnande och ansvarstagande – därför är Finländska matens dag en festdag!

Samma recept fungerar varje dag. Du hittar lätt något du gillar för i affärerna finns 12 000 produkter med Gott från Finland-märket från 330 olika tillverkare. Dessutom växer Gott från Finland-produktfamiljen och lever i tiden för nya produkter föds hela tiden.

Gott från Finland-märket är ett kännetecken för den finländska livsmedelskedjans samarbete. Märket på produktförpackningar berättar att livsmedlen är av finländskt ursprung: råvarorna och arbetet kommer från vårt eget land, och så väl aktörerna som produktionskedjan är känd. Både jordbruket, industrin och handeln, och så väl små som stora företag medverkar. Därför är det naturligt att Gott från Finland-märket står bakom Finländska matens dag.  

Tillsammans för den finländska maten

Mat från eget land värmer våra hjärtan. Den finländska maten är bekant och trygg, den är ren och hälsosam, den är ansvarsfull och naturlig, den är traditioner och trendig och förnyas ständigt.

Den finländska maten grundar sig på vår fantastiska nordliga natur. Matproducenternas och måltidsgästernas gemensamma värdegrund och kultur, öppenhet för nya vindar samt kunskap och förståelse för hur matkedjan fungerar bidrar till att öka tillförliten till det egna landets mat. Många av oss har familj, släktingar eller bekanta som jobbar med mat i någon del av livsmedelskedjan.

Till den finländska naturen hör också ett visst tvivel: är vi trots allt så bra? Ja det är vi! Ett exempel är den nuvarande matdiskussionens teman ekologi och etik som har lett till otaliga utvecklingsprojekt för att den finländska maten ska vara svaret på nuvarande och framtida utmaningar. Välj alltså finländsk mat på ditt matbord!

Mera information på: hyvaasuomesta.fi

Här kan nu bekanta dig med kampanjen och material från 2019:

Klicka in dig på Facebook-evenemanget för Finländska matens dag 2019: https://www.facebook.com/events/355234925389763/

Visa ditt stöd för inhemsk mat och ladda upp Finländska matens dag 4.9 som profilbakgrund till din egen Facebook-profilbild (på svenska): https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=1295491513957734

Lägg till ett motiv till din Facebook-profilbild för finländska matens dag (på finska): https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=2246275955683003

#finländskamatensdag #gottfrånfinland #suomalaisenruoanpäivä #hyvääsuomesta

Många samarbetsparter

Finländska matens dag har inrättats av Gott från Finland-märket tillsammans med de över 300 tillverkarna av inhemsk mat för vars produkter det inhemska ursprungsmärket har beviljats.

Den breda synligheten 2019 möjliggjordes av: 

Apetit 

Atria 

Fazer leipomot

HK 

Kesko 

Lidl 

MTK

SLC 

S-ryhmä

Valio

Mer från SLC